MALEVOLENT – MALEVOLENT (EP)

Artiest info
Website
facebook
 
 

Met de Finse Nightwish en de Nederlandse Within Temptation (Robert Westerholt & Sharon den Adel) is het wereldje van de symfonische metal in de EU al aardig bevolkt. Maar toch werd het studio debuut van MALEVOLONT en hun titelloze ep (uitgebracht bij platenlabel Necktwister) in het voorbije jaar knap genomineerd als “EP of the Year 2023”. Opmerkelijk is hierbij dat een Belgische muzikant -dit project was het idee van gitarist, producer en songwriter Nikolaas Van Riet- bij dit debuut hielp scoren. MALEVONT is een Spaans / Belgische / Franse metal band rond de getalenteerde Spaanse frontdame, zangeres en songwriter Celica Soldream -ze is op het internet vooral actief bij het inzingen van trailers van Disney-films en games- en Nikolaas Van Riet. Dat dit niet onverwachts was, bleek al uit het succes van Malevolent toen ze hun tweede promo single "Ways" van het debuutalbum op de verschillende media platforms dropten. Metal kenner Papy Jeff Metaal omschreef het album als volgt: “Een symfonische metal-odyssee, het geesteskind van componist en gitarist Nikolaas Van Riet …/… Dit is geen doorsnee metalband. Dit is een filmische ervaring op muziek…”.

Dat Celica Soldream hier als frontdame de  juiste keuze was hoor je al in de opener “Gaze”. Haar mooie sopraanstem past hier perfect en ook in de andere symfonische delen, waar zij elementen van pop, rock en folk aan toevoegt. Het koor dat je in intro van de opener hoort, is de voorbode van een aanstekelig nummer met stevig gitaarwerk. Van Riet zelf is niet alleen de gitarist, maar zingt zelf (soms erg agressief) ook veel op het album en laat zich daarvoor bijstaan door niemand minder dan Mark Jansen van Epica. De orkestrale arrangementen en de koren zijn dan wel geprogrammeerd, maar het klinkt allemaal heel natuurlijk en professioneel. De productie werd gedaan door  Joost van den Broek, geen onbekende in het genre. Nummers als “Ways” en “Light” bewijzen dit, zijn heel toegankelijk en de refreinen zijn erg aanstekelijk. “Creations” waarmee de 4-track ep afsluit, is een nummer dat blijft hangen. Met dit Europees gezelschap zullen we waarschijnlijk niet lang moeten wachten op hun debuut full-length album…

“Knap dat MALEVONT al bij hun studio debuut hoog scoort!…”

Eric Schuurmans

 

‘MALEVOLENT’: tracklist: 01. Gaze – 02. Ways – 03. Light – 04. Creations | Music/Lyrics: Nicolaas Van Riet, w/Celica Soldream (3) | Produced by: Joost Van Den Broek | Credits: Celica Soldream: lead vocs / Nicolaas Van Riet: gitaar, bas, gegrom / Jan Verschueren: gitaar / Koen Herfst: drums & Guest: Mark Jansen: gegrom (4)

Discography MALEVOLENT: Malevolent (ep,4#) [2023] |